top of page
Writer's pictureFredrik Widenäs

Nordisk Visfest i Hangö XIX 13 – 14.6.2003

SUSANN SONNTAG & THOMAS LUNDIN

Nordisk Visfest i Hangö har flera gånger kritiserats för att bjuda på för lite Taube. I år ska det rättas till! På fredagen inleder nämligen Susann Sonntag & Thomas Lundin med en kortversion av den uppskattade och rosade konserten "Taube på vårt vis". Programmet snickrades ihop av artisterna själva sommaren 2002, på uppdrag av Sällskapet Astri & Evert Taubes vänner i Finland. Föreningen ville på det här sättet nå ut med Taubes musik till en yngre publik.

Varken Susann eller Thomas har tidigare sjungit Taubes visor i någon större utsträckning.

Enligt dem har det varken känts naturligt eller meningsfullt, eftersom så många andra artister tolkar hans visor. Men de nappade ändå på erbjudandet att göra en egen Taube-konsert och blev frälsta på kuppen!

- Nu fattar vi plötsligt VARFÖR alla envisas med att sjunga Taube, skrattar de.

I bandet ingår Janne Mansikka (kapellmästare och piano), Kenneth Sonntag (dragspel och bas), Jocke Wasström (gitarr) och Kaarle Mannila (percussion).


Monica Söderberg


Monica Söderberg

Monica Söderberg från Stockholm har kommit in i Hangöbornas medvetande och hjärtan så att säga skärgårdsvägen. Hon har alltid varit där då Skärgårdens Visturné med galeasen Albanus visat opp sina segel med visfolk från Sverige till Finland och tvärtom.

Monica är en mångsidig artist. Från kväden och skillingtryck till traditionellt, jazzstandards, svenska schlagers och romanser, till och med Schubertlieder. En outtömlig repertoar. Det vet alla dom som någon gång orkat med tills dagen gryr.

Till professionen är Monica talpedagog och det är en fantastisk grund för en vissångare att bygga på. Hon har sjungit hela livet och gör de såväl på krogen som i kyrkan. Lika gärna för barn som för vuxna. Under senare år har sjungandet allt mera börjat ta över även i professionell bemärkelse.


JÖRN SIMEN ÖVERLI


Inte en visfest utan norska gäster! I år får vi besök av en av Norges främsta vissångare: Jörn Simen Överli från Oslo.

Jörn Simen var faktiskt med om den allra första Nordiska Visfesten i Hangö, år 1985.

Efter det har det hänt en hel del han har givit ut sex CD-skivor (en sjunde är på kommande), uppträtt otaliga gånger i radio och TV, turnerat i bland annat Polen och Ryssland och också jobbat med teater. Jörn Simen är utbildad gitarrist från Norges Musikkhögskole i Oslo och har jobbat som lärare i gitarrspel.

Han gör egen musik, men är kanske ändå främst känd som nyskapande och modig tolkare av Alf Pröysens och Vladimir Vysotskijs visor. Jörn Simen anses av många vara Nordens främsta Vysotskij-tolkare. Han har bland annat spelat in en skiva med Vysotskijs visor på norska i Vysotskijs hem i Moskva! Han har också skrivit en uppmärksammad biografi om Vysotskijs liv. Här hos oss bjuder Jörn Simen främst på Vysotskijs visor, men han kommer också att ge smakprov på sina egna alster!


MARGARETA ABRAHAMSSON


Margareta Abrahamsson blandar fördomsfritt stilar och stämningar. Hon gör visor, kabaret och stand-up-comedy allt i en salig blandning. Sedan 12 år tillbaka turnerar hon med sin ständigt levande och föränderliga, samhällskritiska kabaret, som handlar om vår svårbegripliga värld.

Själv säger hon sig höra till "Den Förvånade Generationen", som inte längre fattar någonting.

Margareta inledde sin karriär som krogtrubadur i början av 1970-talet. År 1977 bildade hon gruppen "Andra Bullar" tillsammans med fyra andra kvinnor. "Andra Bullar" gav ut ett par skivor och gjorde många radio- och TV-framträdanden också här i Finland! Efter att gruppen upplöstes i början av 1990-talet har Margareta satsat på en solokarriär. Hon har bland annat givit ut skivan "Ja-ja-män".

Hon ackompanjeras av sin gitarrist sedan många år tillbaka; Malte Krook. Malte spelar till vardags i visgruppen Kal.


JACK VREESWIJK



JACK VREESWIJK

Det här med visor tycks sitta i generna! Det finns en hel rad med vissjungande föräldrar och barn som har uppträtt på visfesten i Hangö; Alf Hambe och hans son Pontus, Git Magnusson och hennes son Hjalmar Leissner, Tom Gardberg och hans dotter Pia-Maria, Ann-Maj Malmström från Argbiggor-na och henns son Stefan Paavola, Maryelle Lindholm och hennes dotter Nora Gustavson från FiveAlive…

Och i år kan vi stolt presentera Jack Vreeswijk, vars pappa Cornelis var med om den allra första Nordiska Visfesten i Hangö, år 1985! Jack har alltid sysslat med visor, men valde att gå under jorden då Cornelis dog år 1987. Hade han inte gjort det skulle allt har kunnat se helt annorlunda ut i dag!

- Alla slet och drog i mig och krävde någon sorts fortsättning, säger han. Risken är stor att jag hade stått sönderstajlad och nött pappas visor i discoform om jag hade låtit mig övertalas.

Tack och lov gjorde han inte det! I dag uppträder han främst med egen musik, men lägger i varje framträdande in en avdelning med pappas visor. Här i Hangö gör han precis tvärtom det blir mest Cornelis, och lite av hans eget material. Han kompas av gitarristen Love Tholin. Jack tilldelades det åtråvärda Cornelis-stipendiet år 2000.


TINA SÖDERSTRÖM OCH RAINER ROTH


Tina har ända sedan Visans Vänner i Hangö startade med Nordisk Visfest alltid funnits med i bakgrunden. Hon har också som artist några gånger uppträtt i samband med visfesten, men i år är det första gången, som hon uppträder på huvudkonserten i Kulturmagasinet Victor. Tina inleder lördagskvällens konsert och kommer att framföra sitt program tillsammans med Rainer Roth. Rainer har ju också funnits med i olika konstellationer på visfesten ända från den första festen 1985.

Tinas och Rainers program består av både äldre och nyare visor i traditionell stil, känsloladdade visor, och där kommer säkert också att finnas en och annan visa som Rainer skrivit. Tina och Rainer har sysslat med sitt duetterande i drygt ett års tid och uppträtt tillsammans bl.a. under Skärgårdens Visturne på Albanus sommaren 2002. Vi ser fram emot att få se och höra dem på scenen i Kulturmagasinet Victor på årets visfest.


Loke Nyberg



Loke

Jag är Loke Nyberg. Så mycket vet jag.

När jag var mycket liten ville jag bli präst. Vid fem års ålder ville jag bli kock för jag tyckte det var så roligt att vända fiskpinnar (en konst jag behärskar till fulländning idag). När jag börjat lågstadiet insåg jag att mitt kall låg i djurrättsrörelsen. Jag gick med i Green-peace och ritade elefanter på mattelektionerna.

Sen kom högstadiet och pubertetspolitiken. Jag skulle upplysa världen om dess galenskap med säkerhetsnålar, färgglad frisyr och med tusen gånger tusen inringade A´n ritade på skolans toalettväggar. Så flyttade jag hemifrån och började på teater-estetiska gymnasiet…och blev kär. Och ännu en gång var meningen med livet så smärtsamt uppenbar.

Och idag? Jag kan avslöja att jag inte är en matroad skådespelare i rollen av en prästpunkare. Men jag tycker fortfarande om att rita elefanter…och att sjunga mina sånger, att tjafsa med dörrvakter och åka tåg på natten. Jag är trött på den ironiska generationen men jag älskar Röda Arméns Manskör och oönskade förälskelser.

Men vad jag är har jag inte en aning om. Har du? Jag är Loke. Så mycket vet jag. Och det får fan duga.


STINA LIMAN


Scenartisten Stina Liman är född och uppvuxen i Sverige av finska föräldrar. Hon lockades till fäderneslandet för ett mellanår i slutet av 1990-talet. Hon gick teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis och ännu är hon här! Åbo svenska teater handplockade snabbt det skönsjungande energipillret. På ÅST har hon medverkat i succéer som Spelman på taket, Hello Dolly och Emil i Lönneberga. Under tiden på ÅST fick hon också erbjudande om att göra en egen scenshow. För Stina var valet enkelt: hon gjorde ett visprogram med musik av sin stora idol Lisa Ekdahl. Succén var given! Hufvudstadsbladets recensent tyckte bland annat att Stinas tolkar Lisas musik bättre än hon själv. På lördag bjuder Stina på en kortversion av showen "ro&lisa".


GÖRAN RINGBOM


Gotlänningen Göran Ringbom har många strängar på sin lyra. Han är vissångare, textförfattare, kompositör, konstnär, krukmakare och krogägare allt på samma gång! Genom åren har han givit ut ett tiotal skivor; allt från storbandsjazz och rock via svensktoppsschlager till country och visor. Mest känd är han kanske från gruppen Di sma unda jårdi som på 1980-talet låg 26 veckor på Svensktoppen med sången "Snabbköpskassörskan". År 1988 hoppade Göran av bandet och har sedan dess jobbat som soloartist.

Göran har besökt Hangö ett otal gånger men han har aldrig tidigare uppträtt på Nordisk Visfest. Och det finns en förklaring till det: visfesten fanns nämligen inte på den tiden! Görans första jobb var ombord på Hansa Express, som i tiden gick mellan Hangö och Gotland…


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page